14 de juny del 2011

"Sense partit", amb la narració de Jordi Guardiola

Hi ha qui diu que un periodista és un novel·lista frustrat. És clar que també hi ha qui diu el mateix dels novel·listes, però a l'inversa. També, que esport i literatura són antagònics. Per desfer tots aquests tòpics, només cal llegir el periodista i novel·lista Jordi Guardiola, que és tan bon escriptor com reporter i que ha sabut dur el futbol a la literatura. "Sense Partit" és la seua primera novel·la, el seu primer gol.
S'equivocaran els qui s'esperin veure molta pilota, jugades inversemblants i esbroncades de vestidor. El futbol és l'absència i mcguffin d'una novel·la que ens narra l'estroncament de la vida d'un jove futbolista lleidatà quan esclata la Guerra Civil, les seues vicissituds bèl·liques i vitals i el seu admirable i traïdor instint de supervivència. És també la història de la Guerra Civil a Lleida i les horribles conseqüències –mai prou estudiades, divulgades i reconegudes– que va patir la seua població.
La història també explora el camí d'aquells que es van estimar més salvar la pell que la pàtria i que van preferir viure de genolls abans que morir de bocaterrosa.
Guardiola té bons personatges i els sap moure. Demostra un gran respecte i exactitud pels fets històrics, de vegades potser fila massa prim i tot. És la vessant de periodista, no ho pot evitar. La resta, literatura treballada en cada pàgina.
De vegades sorprenen les seues descripcions acurades, que poden trencar una mica el ritme narratiu, però també els cops de genialitat que claven al lector i més d'una escena memorable, sobretot quan el protagonista retroba el seu pare.
Si al futbol guanya qui marca més gols, en literatura, qui encisa més lectors. I no fa falta dir res més...