23 de març del 2011

La imatge de les paraules

foto Jordi V. Pou
El passat Mahalta ens va donar l'oportunitat d'escoltar poetes i poemes d'arreu del món. Per uns dies, la poesia va deixar la intimitat del llibre per esdevenir veu. Però també imatge. L'espectacle "Pou & Pou fan Poe", que va obrir el festival, ens va donar l'oportunitat d'escoltar l'actor Josep Maria Pou interpretant els versos de l'escriptor nord-americà, mentre es projectaven les fotografies de Jordi V. Pou. Dos pous de talent insondable que s'unien en un projecte que aconsegueix posar en escena l'esperit inquietant de l'autor de "El corb" i "Annabel Lee".

Les instantànies de Jordi V. Pou eren decorat, escenari i recitat alhora. D'una aparent simplicitat aclaparadora. Però, sobretot, suggerents i inspiradores.
Moltes d'aquestes fotografies formen part del seu projecte Kokovoko. Una idea simple, d'execució complexa. Pou penja en una pàgina un mínim d'una fotografia diària feta amb el seu telèfon mòbil. I en van més de 500.

El resultat és un àlbum immens de quotidianitat extraordinària.
foto Jordi V. Pou
Pou és un mestre de l'ombra, capaç de descobrir-nos tot el que amaga la llum. En les seues fotos, cada retrat és un paissatge i cada paissatge gairebé un retrat. Formes, textures, moviments, que semblen espontanis i sorpresos per l'objectiu. Però com en la poesia, la senzillesa i transparència es construeix amb una arquitectura oculta que costa molt bastir, que vol molt ofici.

El fotògraf acompanya moltes de les seues fotos amb el text d'algun escriptor. Fragments de textos, de poemes o pensaments. Són només un contrapunt, per recordar-nos que les imatges i les paraules valen, encara valen.

1 comentari:

Anònim ha dit...

I tant que valen.

Tot un plaer llegir-te Enric.
Gràcies per les teves paraules.

Jordi.